Arbeidshygiënische strategie, hoe werkt dat?
Simpel verwijzen naar de website van het RIVM is niet voldoende. U als werkgever bent vanuit de Arbeidsomstandighedenwet, verplicht om alle risico’s in kaart te brengen. Daarnaast bent u dan ook verplicht om deze risico’s zoveel mogelijk weg te nemen voor uw medewerkers en klanten. Maar hoe pakt u dit aan? In onderstaand filmpje legt Henk van Dijk uit hoe de Arbeidshygiënische strategie werkt, toegespitst op de maatregelen rondom het Coronavirus.
Film uitleg AH Strategie en Coronaplan
of lees het artikel hier.
Heeft het zin om een mondkapje te dragen om je te beschermen tegen COVID-19?
Lees bijgaand document over de 10 Mythen over maskers!
Waarom mag ik geen handen meer schudden?
Via handen verspreiden zich gemakkelijk virussen zoals het nieuwe coronavirus. Veel mensen zitten ook (ongemerkt) vaak met hun handen aan hun neus of mond. Door geen handen meer te schudden, verklein je de kans om besmet te raken en anderen te besmetten met het nieuwe coronavirus.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Waarom is het belangrijk vaak je handen goed te wassen?
Via handen verspreiden zich virussen heel gemakkelijk. Door goed en regelmatig je handen te wassen verklein je de kans op dat je ziek wordt, maar ook dat je anderen besmet. Door zeep gaat de ‘lipidenlaag’ kapot waar het virus in zit en gaat het virus dood. Daarom is wassen met zeep heel effectief. Kijk hier voor tips over hoe je goed je handen kunt wassen.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Waarom moet ik in mijn elleboog niezen of hoesten, en niet in mijn handen?
Via handen verspreiden zich gemakkelijk virussen zoals het nieuwe coronavirus. Veel mensen zitten ook (ongemerkt) vaak met hun handen aan hun neus of mond. Door in je elleboog te niezen of hoesten, verklein je de kans om besmet te raken en anderen te besmetten met het nieuwe coronavirus.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Wat wordt bedoeld met 'social distancing', en waarom is dat belangrijk?
Door ‘social distancing’, ook wel sociale onthouding afstand, heb je minder contact met anderen of houd je afstand tot anderen. Hierdoor is de kans kleiner dat je elkaar besmet. Minder contact met elkaar betekent een tragere verspreiding van het virus. Hierdoor zijn minder mensen tegelijkertijd besmet en raken zorginstellingen niet overbelast. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld: thuiswerken, gespreide werktijden als thuiswerken niet mogelijk is, thuisblijven met luchtwegklachten en het mijden van plekken waar veel mensen bij elkaar kunnen komen. Social distancing is een maatregel die deel uitmaakt van een van de scenario’s om om te gaan met de verspreiding van het nieuwe coronavirus in ons land.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Kan iemand die het coronavirus heeft gehad, nog andere mensen besmetten?
Kan iemand die het coronavirus heeft gehad, nog andere mensen besmetten?
Nee. Als je je beter voelt en 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt gehad, ben je genezen. Je draagt het virus dan niet meer bij je. Je kunt andere mensen dan niet meer besmetten.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Wat is het verschil tussen verspreiding met druppels en aerosol?
Infecties van de luchtwegen kunnen zich verspreiden via druppels of via aerosolen. Druppels zijn relatief groot en zwaar en slaan snel neer onder invloed van zwaartekracht. Dit soort druppels verspreidt zich tot 1,5 meter.
Met aerosolen bedoelen we microscopisch kleine deeltjes die kunnen vrijkomen bij procedures op de Intensive Care. Doordat deze deeltjes veel kleiner en lichter zijn, kunnen die zich veel verder verspreiden en langer in de lucht blijven.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Kan het nieuwe coronavirus zich ook verspreiden via voedsel?
Dit coronavirus is hoogstwaarschijnlijk van een exotisch dier in China naar de mens verspreid. Op markten worden veel verschillende diersoorten levend bij elkaar gebracht. De omstandigheden op deze markten maakt het makkelijker dat virussen van één diersoort naar een andere dier kunnen overspringen, en ook van dier naar mens kunnen overgaan. Door mens-op-mens-besmetting heeft het virus zich vervolgens verder verspreid. Of de dieren nog een rol spelen in de overdracht in China is nog in onderzoek, de bron is tenslotte niet gevonden. Wij gaan er vanuit dat er in Nederland geen verspreiding plaats kan vinden van dier op mens, ook niet via het voedsel dat hier gegeten wordt. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om ‘in leven te blijven’ en te groeien. Dat kan niet in voedsel.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Kan iemand zonder symptomen het nieuwe coronavirus (COVID-19) overdragen?
Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij hoest en/of niest en hoe meer virus hij kan verspreiden. Er zijn aanwijzingen dat iemand zonder symptomen besmettelijk kan zijn. Maar het is onduidelijk in hoeverre zij bijdragen aan de totale verspreiding van het virus. Onderzoek moet dit verder uitwijzen.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Wat zijn kwetsbare groepen?
Kwetsbare groepen zijn mensen die een hoger risico hebben op ernstig verloop van COVID-19. Dit zijn mensen van 70 jaar en ouder en mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Het gaat om volwassenen (ouder dan 18 jaar) met:
- afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
- chronische hartaandoeningen;
- diabetes mellitus;
- ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
- verminderde weerstand tegen infecties:
- door medicatie voor auto-immuunziekten,
- na orgaantransplantatie,
- bij hematologische aandoeningen,
- bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is,
- bij (functionele) asplenie
- bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
- een onbehandelde hiv humaan immunodeficientievirus humaan immunodeficientievirus -infectie of een hiv-infectie met een CD4 cluster of differentiation 4 cluster of differentiation 4 -getal lager dan 200/mm3.
Deze mensen kunnen getest worden als het voor de juiste behandeling of verzorging belangrijk is om zeker te weten of ze wel of geen COVID-19 hebben.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Wat zijn de symptomen van COVID-19?
Mensen met COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, hebben vaak klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts en/of benauwdheid. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)